Nyaralás

Nyaralás

Nyaralás

I. Vidd magaddal a papagájt

Előnyök

- Sok nyaralóhely már állatbarát, csak győződj meg róla, és előre ellenőrizd, hogy nincs-e probléma a papagájjal
- A papagájának továbbra is ott lesz a társasága
- A lehető legstabilabbá teheti a rutint

nyaralas-3.jpg

Hátrányok

- Ez nem jó megoldás, ha azt tervezed, hogy hosszú ideig távol lesztek a megszokott helyszíntől
- A papagáj nem biztos, hogy jól érzi magát az utazásban vagy idegen helyen való tartózkodásban
- A szállás nem biztos, hogy biztonságos a papagáj számára

II. Szerezz egy bébiszittert

nyaralas-2.jpg

Előnyök

- Igénybe vehetsz egy megbízható családi barátot vagy szomszédot, akivel a papagáj már kapcsolatban áll
- Az indulást megelőző hetekben betaníthatod ezt a személyt, hogy megismerje papagáj rutinját
- A papagájnak nem kell elhagynia a megszokott környezetét

nyaralas-1.jpg

Hátrányok

- Nem mindenkinek van olyan embere, akiben ilyen módon megbízhat
- A személytől és a körülményeitől függően a papagáj hosszú időt tölthet egyedül
- Előzetesen el kell töltenie egy kis időt a bébiszitterrel, hogy elmagyarázd a papagáj rutinját, és meg kell hagyni egy listát a tennivalókról.

A jácint ara projekt

A jácint ara projekt

A jácint ara projekt

A madárvédelmi erőfeszítéseket számos madárvédelmi intézmény végzi. A Loro Parque a Kanári-szigeteken az egyik legszebb ilyen hely a világon. Fogságban tartott papagájokat lehet látni tágas volierekben, sok más mellett a Tampotata projektet is támogatja. Más intézmények, mint például a World Parrot Trust is fontos szerepet játszik ezen a területen. A Tröszt székhelyén, a cornwalli Paradise Parkban fogságban tenyésztik a papagájokat, a 2016-os évben pedig Jerseybe vitték át szinte a teljes állományt, hogy csatlakozzanak az ottani csapathoz.

ara-projekt-4.jpgara-projekt-2.jpg

Egyes fajok már több, mint száz éve eltűntek Jerseyből. A program izgalmas részleteit a havonta megjelenő Durrell Wildlife Conservation Trust hírlevelében lehet követni, itt látható, milyen sokat tesznek a veszélyeztetett papagáj-fajok érdekében. A Paradise Parkban bármelyik papagájtulajdonost garantáltan elvarázsolják a szabad repülési bemutatók, az átjárható volierek, ahol a legkülönfélébb fajta papagájokat etethetjük, vagy a tenyésztésről és viselkedésről szóló workshopok, amelyeket a kurátorok mérsékelt díj ellenében tartanak.

ara-projekt-3.jpg

A veszélyeztetett populációk védelmére vagy növelésére irányuló erőfeszítéseknek vannak látható pozitív eredményei is. Az egyik, ami mindig megmelengeti a szívemet, az a jácint-ara projekt, amelyet 1990-ben Neiva Guedes biológus indított el és melynek mára sikerült megfékeznie a Földön élő leghatalmasabb ara papagáj fajta egyedszámának ijesztő mértékű csökkenését.

ara-projekt-1.jpg

Az Állatok Világnapja

Az Állatok Világnapja

Az Állatok Világnapja

Október 4-én a világ összejön, hogy megünnepeljük a különféle állatainkat, mi pedig természetesen a papagájunkat ünnepeljük. Azt talán mondani sem érdemes, hogy egész évben szeretjük és gondozzuk a papagájunkat, de ez a nap mindig egy újabb, kicsit különleges lehetőség arra, hogy megvizsgáljuk jólétüket és megpróbáljunk emelni ennek a szintjén, és tenni valamit azért, hogy madarunk boldogabb lehessen.

allatok-vilagnapja-1.jpg

Az Állatok Világnapját 1931-ben ökológusok egy csoportja indította útjára Firenzében, Olaszországban, tehát ez egy európai kezdeményezés. Azért választották október 4. napját, mert ez ugyanaz a dátum, mint Assisi Szent Ferenc napja, aki az állatok védőszentje. Célja az állatok jólétének javítása szerte a világon, és amint a neve is sugallja, ezt a napot ma már a világ minden sarkában ünneplik. Általában körülbelül 1000 eseményről számolnak be összesen 100 országból, akit ez bővebben érdekel, látogasson el az Állatok Világnapjának hivatalos webhelyére a teljes listához.

allatok-vilagnapja-2.jpg

A nap eredetileg csak veszélyeztetett és ritka fajokról emlékezett meg, de a lista kibővült, hogy minden állatot megünnepeljen, függetlenül azok védettségi vagy veszélyeztetettségi állapotától. A World Parrot Trust egy olyan szervezet, amely mindig rengeteg projektet folytat párhuzamosan, melyek témája a fajtamentés és a megőrzés. A szervezet terepi kutatásokat és kampányokat is folytat, legfőbb céljuk a vadon élő madarak és papagájok kereskedelmének visszaszorítása. Ennek érdekében megőrzési projekteket hoznak létre és oktatásokat is vezetnek.

allatok-vilagnapja-3.jpg

Bár sok projektjük még mindig fut, sok már befejeződött és sikeres is volt, mint például a Meyer-papagájok megőrzése és a Nappapagájok számának védelme. Ezen fajok egyedszáma a szaporodási-és élőhelyeik csökkenése miatt került veszélybe, de ez a legáltalánosabb probléma a veszélyeztetett papagájfajok esetében.

Tíznapos terv

Tíznapos terv

Tíznapos terv

Tavaly részt vettem egy kifejezetten gazdikak szóló képzésen, Így neveld a papagájod! címmel. Miután hazaértem, kidolgoztam egy tíznapos tervet Perdy, a jákó papagájom számára. Eleinte, még a kiképzése előtt nem repült volna hozzám a madárházban. Kezdetnek beszereztem neki egy új ülőrudat, melyet napokra a madárházban hagytam, hogy szokja a látványát és ne féljen tőle. Emellett teleraktam egy tálat magokkal és diókkal, és otthagytam még rengeteg gyümölcsöt és zöldséget, valamint friss ágakat is.

tiznapos-terv-2.jpg

Az első szombat reggel csalódás volt. Perdy egyelőre félt és nem volt hajlandó odarepülni hozzám. Bár részsikereket elértünk, mutatott néhány új, korábban nem tanúsított viselkedést, például a vállamról a kezemre ugrott egy napraforgómagért. Később aztán elértem, hogy a kedvenc csemegéje, a mandula hatására végre rászálljon az új ülőfáról a kezemre.

tiznapos-terv-1.jpg

Aztán később, amikor megkértem, hogy repüljön hozzám, gyorsabban eleget tett a kérésnek. Körülbelül 30 mag és három mandula után már nem érdekelte a papagájláda is, ezt közben készítettem oda, hogy mást is tudjunk gyakorolni. Gyorsabban sikerült kiigazítani az edzéstervet, mint terveztem. Eleinte azért még félt a ládától és leginkább elugrott vagy el is repült előle. De nem kedvetlenedtem el ettől sem, mert más sikereket elértünk, például amikor az ágak mögé bújtam, akkor is utánam repült.

Think Parrots Show 2019

Think Parrots Show 2019

Think Parrots Show 2019

Az egyre népszerűbb Think Parrots show 2019-ben is megrendezésre került, a pandémia előtti évben pedig volt szerencsém élőben kilátogatni rá. A szervezők a szokásos elosztást alkalmazták a 3 napban: volt egy kereskedelmi, egy oktatási és egy közösségi nap. Az eseményre a Surrey-ben található Kempton Park Racecourse-ban került sor június második vasárnapján (az előző napon szerencsére az eső is elállt). A kezdés időpontjára szokás szerint rengeteg kiállító, kereskedő, látogató és persze hatalmas mennyiségű, színes papagáj gyülekezett.

blog_19think_parrots1580w.jpg

Bármilyen, papagájokkal kapcsolatos céllal érkezzen is ide a látogató, egész biztos meg fogja találni azt, ami érdekli. A rengeteg stand és állás közül lehetetlen volna kiválasztani a legjobbat vagy legérdekesebbet. A kereskedelmi termékek számos kiállítója kedvezményeket kínál a show napjára, ezért vásárolni és érdemes lehet itt. A kínálatban nem csak magukat a papagájokat, de a hozzájuk kapcsolódó összes kelléket is be lehet szerezni a tartástól kezdve a szaporításon át a takarmányozásig és a szórakozásig az összes elképzelhető kellék megtalálható és megvásárolható. A Think Parrots-on a takarmányozás minden alternatívája elérhető a magok és a pelletek terén is.

blog_19think_parrots2580w.jpg

Számos jól ismert állatorvos is megjelent az eseményen egy standdal, így a rendezvény nagy előnye, hogy velük is lehet találkozni. A tavalyi esemény innovációja ebben az évben is folytatódott, amikor Dr. Alan Jones 13 madarat mikrocsipezett, ezáltal egy igazán lényeges szolgáltatást nyújtott szerény költséggel. A British Pet Insurance biztosítótársaság is jelen volt, velük egzotikus madarakra lehetett biztosítást kötni, ami napjainkban egyre népszerűbb. Eric Peake madárművész szintén fellépett, és kaphatók voltak a papagájokhoz kapcsolódó porcelán- és dekorációs tárgyak is.

blog_19think_parrots4580w.jpg

Számos intézmény és jótékonysági szervezet is bemutatta tevékenységét. Sok előadás szólt a vadon élő papagájfajok veszélyeztetettségéről és a kihalásuk elleni küzdelemről. A World Parrot Trust, egy jótékonysági szervezet, amely keményen dolgozik a fogságban és a vadon élő madarak fejlesztéséért, házi növényeket és kézzel készített papagájjátékokat értékesített.

blog_19think_parrots8580w.jpg

süti beállítások módosítása